keskiviikko 24. lokakuuta 2007

Suomi lienee hieno maa

Televisiosta tuli ohjelma Suomesta. Siellä oli lumilinna ja kaupungissa nimeltä Jyväskylä oli paljon lunta, käsityöläisiä ja loimulohta. Turussa kirkkoa kehuttiin ja vierailtiin panimo- ja Enkeliravintolassa. Alvar Aalto mainittiin 20-luvun tärkeimmäksi sunnittelijaksi. Pääkaupunkikin näytti kovin hienolta kaupungilta oopperoineen. Suomi vaikuttaa mahtavalta maalta. Täytyy joskus vierailla. Paljon lunta. Täytyy muistaa laittaa monta t-paitaa päällekkäin.


 

Italialainen ihmetteli Suomessa olevin rikkaiden määrää Naantalin kylpylän ollessa kuvissa. Ei tuntunut käsittävän kylpijöiden olevan tuikitavallisia suomalaisia. Köyhiä meillä olisi kuulemma pitänyt olla kasapäin, kun toisilla on varaa vain päivänsä vedessä lilluen viettää. Kaikille ulottuva, toimiva, sosiaaliturva ja ilmaisen rahan jakaminen sitä tarvitseville tuntui italialaiselle yhtä käsittämättömältä kuin koulussa oleva kotitalousoppi (ei kommentoinut asiaa enempää kysyessäni, miksi italialaiset asuvat kolmekymppisiksi kotona eivätkä osaa kokata tai edes täyttää pyykinpesukonetta oikein). Ihmetteli suomalaisten yleistä luottamusta kanssaihmisiin ja kertoi järjestelmän toimimattomuuden Italiassa johtuvan muiden ihmisten epärehellisyydestä ja jatkuvasta yrityksestä vetää välistä omasi eduksi. Muuttui silminnähden tyytyväisemmäksi kertoessani joidenkin ihmisten jättävän työnteon väliin, koska on kannattavampaa vain lojua kotona. Loppujohtopäätös oli, että suomalaisten suuri itsemurhakuolleisuus johtui valtion jakaman ilmaisen rahan aiheuttamasta apatiasta. En jaksanut asiaa enempää miettiä tahi kommentoida. Söin mysliä. Mumisin vain hyväksyvästi.


 

Lehden mukaan espanjalaiset ovat huolestuneita ilmastonmuutoksesta. Aamulla oli kahdeksan astetta kylmää ja päivällä 30 astetta kuumaa; pukeutuminen on hankalaa. Nyt sataa kaatamalla. Kävelin tupakkakauppaan lataamaan bussikorttia spinningtunnin jälkeen. Kovin kostea olo. Virittäydyin Ikean avaamisen tunnelmiin viemällä talon oven edessä lojuneen katalogin mukanani. Jos täällä aikoo olla, kannattanee edes oma sänky sisustaa miellyttäväksi. Hyvän unen jälkeen kaikki on aina paremmin vaikkei huonosti alun alkuankaan olisi ollut. Ja sitä paitsi, nukkuminen vain on hauskaa.

Ei kommentteja: