maanantai 11. helmikuuta 2008

Maailma polkee paikallaan

Yhden käden sormilla laskettavista lukijoista yhden sormen osuutta (ei minkään tietyn sormen) edustava lukijajoukko toivoi analyyttistä esseetä spinningistä lääketieteellisen asiantuntijan näkökulmasta. Seuraavassa lajin neitimäisyyteen ja sen miespuolisten harrastajien seksuaalissävytteiseen nimittelyyn keskittyvä kokemusperäinen ja todenmukainen pakina.

Spinning on naisten laji. Spinnigissä poljetaan polkupyörällä Bonnie Tylerin Total Eclipse Of Heart –kappaleen ja muiden sydäntä särkevien 80-luvun ikiklassikkojen tahtiin pääsemättä yhtään minnekkään ohjaajan samalla motivoidessa tyhjän vispaajia huudoilla rasvasolujen palamisesta. Spinningissä käyvät vanhukset lääkärin määräyksestä, selluliitista kärsivät keski-ikäiset naiset potien syyllisyyttä edellisiltana syödystä suklaalevystä, selluliittia pelkäävät nuoret naiset ja miehet, jotka yleensä ICD-10-tautiluokituksen diagnoosin F64.0 mukaan tuntevat syvällä sisimmässään olevansa naisia miehen ruumiissa ja pitävät spinningiä yhtenä naisellisuutensa itseilmaisun muotona sekä miehet, jotka muuten vain pitävät pimeiden syysiltojen viettämisestä viinilasi kädessä sohvan pohjalla Jari Sillanpäätä kuunnellen ja 7 päivää –lehteä selaillen, jonka tilaaminen on naapureille perusteltu postilaatikoilla horoskoopeista kiinnostuneisuudella ja nopeasti vaihdettu puheenaihe kaupassa Tekniikan Maailmasta luettuihin NGK:n platinoituihin VX sytytystulppiin ja uuden Audi A4:n turboahdettuun 1,8 litran suorasuihkutusmoottoriin, vaikkei todellisuudessa ole hajuakaan mitä nämä tulpat sytyttävät ja miksi Audin moottorin suoraan suihkuttaminen on niin iso asia.

Toisinaan spinningiin eksyy myös tosimiehiä. Tosimiehet ovat suostuneet ystävän jatkuvasta suostuttelusta johtuen vihdoin koittamaan lajia penkkipunnerrustreenien jälkeen perustellen spinningiin osallistumisen muille penkkipunnerruslaitteen ympärillä seisoskeleville tosimieheille huumorilla ja ohjaajan elastaanihousuille ja erityisvalmisteisille polkimiin lukittuville spinningkengille naureskelulla.

Ensimmäisenä tosimies huomaa olevansa tilan ainoa mies (ohjaajaa ei lasketa, hehän saavat paikallaolostaan palkkaa) osallistujajoukon koostuessa naisista ja mahdollisesti parista kynäniskasta, jotka epäilemättä ovat ammatiltaan ison ohjelmistotalon ohjelmoijia ja kuvittelevat spinningin sopivan trendikkääseen pääkaupunkimaiseen MTV:ltä lainattuun elämäntyyliinsä, jossa spinningin jälkeen on vuorossa kokoontuminen paikallisessa trendikahvilassa luomutuotannolla tuotettuun soijamaitoon tehtyjen mokkalattefrappuccinojen ääressä, jotka varmuuden vuoksi on tilattu pöytään mukaan otettaviin pahvimukeihin tehtyinä kiireisen elämäntyylin osoittamiseksi muille kahvilassa olijoille. Vaikka muut spinningissä olijat tuntuvat huonon musiikin tahdissa hikoillen puhkuvan ja puhisevan kuin iso paha susi kolmen pienen porsaan tiilitalon edustalla, ei tosimiehelle polkemisesta ole vastusta ja hänelle muiden puuskuttaminen johtuu vain heidän heikosta kunnostaan. Teoreettisesti on tietysti mahdollista, ettei tosimies ole ymmärtänyt vääntää pyörän vastusvipua oikeassa suhteessa omiin kykyihinsä. Asia korjaantuisi tietysti käymällä tunnilla toisenkin kerran, jolloin tietäisi millaisella vastuksella pitää polkea, mutta tosimiestä tämä tuskin kiinnostaa muiden jo tankatessa kreatiinijuomaa pukukopissa viparitreenien jälkeen varoitellen liiallisen sydämen kuntoa kasvattavan urheilun pienentävän lihasmassaa. Ja mitä iloa muutenkaan olisi harrastaa lajia, jossa ei voi voittaa.

Kuten todettua, spinningissä käyvät vain naiset, neidit ja nivelvaivoista kärsivät ihmiset. Ei kannata yrittää. Siitähän saattaisi vaikka pitää.

Ei kommentteja: