perjantai 30. marraskuuta 2007

Lunta tullee

Eilen kuudelta suoraan espanjan tunnilta menimme koettamaan paikallista versiota euron illasta (asiaa vähemmän tutkineille valistettakoon "eurojen" tarkoittavan sosiaalista tapahtumaa, jonka päätarkoitus on keskittyminen eurolla myytävään olueen). Pieni baari oli tupaten täynnä. Miksipä ei olisi ollut, viisikymmentä senttiä kuppi olutta. Hyvä kun juomakäsi liikeratansa suorittamaan kykeni. Alun varovaisuuden jälkeen vaihto-oppilaat kaikista kansallisuuksista pääsivät kunnolla leipätyöhönsä lähettäen jonkun jonottamaan kuppikaupalla olutta muille. Parissa tunnissa espanjalaiset alkoivat kyllästyä oluen juontiin ja tungos väheni muutaen baarin jo varsin miellyttäväksi. Aikaraja täyttyi kello kymmenen ja siirryimme läheiselle asunnolle jatkamaan Erasmuslaisuutta.

Ennen seuravaa virkettä, todettakoon minun heränneen edellisenä aamuna jo ennen seitsemää: Väsymys iski jo ennen kello yhtä. Mutta sen ansiosta heräsin aamulla kukonlaulun aikaan. Myöhästyin bussista. Menin kuntosalille. En jaksanut edes yllättyä tai enää valittaa suihkuveden ollessa jääkylmää. Katalat kaasukauppiaat. Varmasti myyvät puolinaisia pulloja.

Tänään Espanjassa sataa lunta. Sataa lunta kello kuusi. Sataa lunta kello kuusi paikallisella aukiolla muovikuusen ympärillä. Espanjan opettaja kysyi onko tekolumi kylmää. Päättelin tekolumen espanjassa olevan varsin ei-kylmää. Kun aukio on täynnä lunta, syttyvät jouluvalot. Mitä erilaisimpia valorakennelmia koko keskusta täynnä. Kaikilla yhteisenä tekijänä yleinen mauttomuus ja amerikkalaishenkinen tekojouluisuus. Kovin eteläeurooppalaista.

5 kommenttia:

Anne kirjoitti...

Täällä on oikeaa lunta ja pakkasta. Stockmannin pöydät notkuvat joulutavaroita: kukkia, kynttilöitä, joulukuusen koristeita ja kaikenlaista tarpeellista ja suurimmaksi osaksi tarpeetonta. Lehdissä keskustellaan ostetaanko suomalaista vai tanskalaista kinkkua. Pakasteet pullistelevat kinkuista. Tulee väkisinkin olo, että kinkku on varattava jo marraskuussa, ettei jää ilman. Olisin jo varannut, mutta kaupassa sattui olemaan niin pitkä jono tiskillä, että into loppui kesken.

Täällä alkaa Alkon lakko. Siksi kansa on jonottanut tänä päivänä pitkäripasessa. Samanlaisia jonoja on ollut edellisen kerran -70 ja -80 luvuilla. On ostettu alkoholia, että selvitään itsenäisyyspäivän yli. Ja pessimistisimmäät ovat jo ostaneet jouluviinatkin. Voi tosin olla, että ne tulevat juotua jo ennen joulua. Miten sitten suu pannaan, jos lakko sattuukin jatkumaan joulun yli.

Täällä on lunta sen verran, että voisi hiihtää. Innokkaimmilla on jo useita kymmeniä kilometrejä lakkarissa. Omat sukset odottavat vielä varastossa.

Talvi ei haittaa sisäliikunnassa. Salsaa voi harrastaa satoi tai paistoi. Sunnuntaina taivuttelemme Raahen parketeilla, jotta pääsisimme etenemään seuraavalle tasolle. Nyt tahkoamme vielä alkeiskuvioita. Salsahame on ostettu, mutta sitä ei voi laittaa päälle ennenkuin kuviot sujuvat kuin tanssi.

Television säätiedotuksen mukaan siellä on +17 astetta lämmintä. Sehän on saman verran kuin meillä sisällä pakkaspäivänä. Siis ilmoja pitelee.

Anonyymi kirjoitti...

Terve Kaapo!

Terveisiä Granadasta, blogisi sai hymistelemään iloisesti, koska oli niin monia tutunkuuloisia kokemuksia. Täällä huhuilee toinen erasmus Sierra Nevadan juurelta. Kamalasti oot kyllä ehtinyt surffailemaan Etelä-Espanjan kaupunkeja läpi, ihan kateeksi käy!

Kieltämättä ei oikein joulufiilis taida täällä päästä kohoamaan, vaikka komeita jouluvaloja riittääkin, mä oon onneksi säästynyt tekolumelta, mutta Sierran ihan oikea lumikerros näkyy onneksi kauas.

Jos nyt oikein paikansin sinut, niin vietät vaihtovuotta Malagassa? Onko teillä paljon suomalaisia siellä, tai onko tullut vastaan?

Omaa suomalaista valitusvirttäni voi tarkastella osoitteessa http://mirkka.vuodatus.net

Kaapo kirjoitti...

Oho, pitääpä käydä toisen suomalaisen blogia lukemassa.

Suomalaisia täällä oli jonkun listan mukaan parisenkymmentä mutta itse en ole suomalaisopiskelijoita tavannut. Mistäpä tuota edes tietää jos sattumalta espanjaksi yrittää pubissa jonkun suomalaisen kanssa jutella. Eipä tuota ole hirveästi edes tullut yritettyä suomalaisia löytää. Ei tänne suomea puhumaan ole tultu.

Anonyymi kirjoitti...

Totta, itse olen samaa mieltä, enkä suomalaisten joukkoon tietoisesti ole hakeutunutkaan.

Granadassa ei kai voi olla törmäämättä suomalaisiin, sen verran pieni kaupunki kuitenkin loppujen lopuksi. Toki pyrimme myös suomalaisten kesken puhumaan espanjaa tai englantia, varsinkin kun yleensä joukossa on vähintään se yksi ulkomaalainen. Mutta kyllä itseä ainakin helpottaa joskus puhua myös omaa kieltä, koska vierailen kielten puhuminen väsyttää pidemmän päälle.

Jos ainoastaan espanjalalla olet selvinnyt koko ajan, ansaitset kyllä kädenpuristuksen! :)

Kaapo kirjoitti...

Espanjalaisten kanssa ei auta kuin selvitä espanjalla, muuta yhteistä kieltä ei löydy. Vaihtareiden kanssa tulee vaihtelevasti sekä englantia että espanjaa puhuttua painottuen englantiin. Saksalaiset täyttävät kaupungin. Saksaakin pääsee kuuntelemaan vaikkei puhuminen onnistukaan.

Ei se auta kuin koko ajan komentaa andalusialaisia hidastamaan ja puhumaan selkeämmin. Hidastavat ja selkeyttävät mikäli haluavat keskustella.

Ei stressiä, elekielelläkin pitkälle pääsee. Siinä vasta kansainvälinen kieli.