keskiviikko 21. marraskuuta 2007

Kylmä luita kolottaa

Kylymä. Kylymä kuin kotona syksyllä ilman ollessa liian lämmin lämmityksen päällelaittamiseksi mutta tarpeeksi kylmä hävittääkseen aamulla kaiken tahdon nousta sängystä ylös. Ei auta. Oli maa ilmeisesti mikä tahansa pukeutuminen on aina säätilaan nähden vajavaista. Muidenkin ihmisten pukeutuminen on ylen vaihtelevaa. Urheimmat turistit, tahi mieleltänsä järkyttyneet paikalliset, kävelevät vastaan rantashortseissa ja kaupunkia ympäri vuoden kiertävän turistibussin katolla näkyy edelleen keski-iän ohittaneita saksalaisturisteja hawaiipaidoissa. Ehkä se hiki nousee helpommin hattuun verenpaineen hipoessa riskilukemia ilman verenpainelääkkeitä vuosia jatkuneen elintasonnoususta nauttimisen jälkeen ja bussi kaartaa kierroksellaan hiemanaan keskustan ulkopuolelle, missä vanhan kaupungin slummimaisuus tulee välittömästi esille kaupungin syytäessä Euroopan kulttuurikaupunki 2016 -rahojaan keskustan uuden imagon luomiseen ja kävelykadun muuttamiseen yhdeksi Euroopan kalleimmista alueista.

Onneksi keskipäivällä sisätiloista voi siirtyä ulos lämmittelemään auringonpaisteeseen. Tällä hetkellä se ei tosin ole mahdollista. Andalusia on oranssilla hälytystilalla ympäryskaupungeissa olleiden tulvien takia. Samat pilvet ovat nyt Malagan yllä. Meteorologien mukaan 80 % todennäköisyydellä täällä sataa paljon – todella paljon. Tähän asti on satanut vain kuuroittain. Se ei ainakaan ole helpottanut kylmästä kärsimistä.

Paellasta tuli hyvää. Olen syönyt sitä ravintolassa, autenttisen espanjalaisen äidin tekemänä sekä useampaan kertaan itse tehtynä, ja vaikka joka kerta ruoka on ollut erinomaista, en voi kuin todeta sen olevan yliarvostettu ja ihmetellä joidenkin ulkomaalaisten lähes uskonnollisiin mittoihin menevää paellanpalvontaa. Samaa kiihkoisuutta osoittavat nämä saksalaisten jälkeen lukuisimpina olevat vaihto-oppilaat, italialaiset, pastaa ja oliiviöljyä kohtaan. Oli tilanne mikä tahansa, heidän tekemänsä pasta on aina kuulemma parasta mitä olet ikinä maistanut. Mukaan lukien heidän aikaisemmin tekemänsä pastat. Ja se oliiviöljy. Ovat saaneet jotkut luonnonhoitoihin ja yrttiparannuksiin uskovat suomalaisetkin uskomaan oliiviöljyn kaikkivoipaan parantavaan voimaan – rypsiöljyn paremmuuden osoittavista tutkimuksista huolimatta. Oliiviöljy parantaa kaiken reumasta nuhaan ja saa kaiken pihveistä kasviksiin maistumaan paremmalle. Eikä asiaa voi kuulemma ymmärtää ennen kuin on maistanut aitoa italialaista oliiviöljyä. Eikä se espanjalaisten kauppojen extra virgine –neitsytöljy kelpaa, ei edes vaikka pullossa lukisi öljyn olevan valmistettu Italiassa. Aitoa läpinäkymättömän vihreää oliiviöljyä voi saada vain Italiasta, italialaisten perhetuttujen tiloilta, eikä näitä oliiviöljyjä ole saatavilla ulomailta. Aito oliiviöljy on mitä ilmeisemmin ulkomaanvientikiellossa kuin valtionsalaisuudet konsanaan. Miten vain, en siltikään ymmärrä kuinka oliiviöljyä voi käyttää puoli pulloa viikossa.

Ei kommentteja: