lauantai 24. toukokuuta 2008

Tämä oli kuulemma joskus muinoin jakautunut maa

Niillä on ihan väärän malliset pistokkeet Itä-Euroopassa. Eihän sieltä saa sähköä. Kumma kun itse eivät ole huomanneet, etteivät sähkölaitteiden töpselit menekään niihin reikiin. Juuri sai laivalipun varattua ennen kuin läppäristä loppui virta Tšekissä.

Hyvää oli olut. 1,2 € tuoppi. Pikkupubeissa kävin kirjan kanssa istumassa ja maistamassa tuotoksia paikallisten alan miesten joukossa. Kalliissa paikoissa talolla oli omat minipanimonsa. Hieno kaupunki.

Berliini jo kotoisampi kaupunki. Kaikki kallista ja modernia. Museoita. Lähetystöjä. Venäjällä kultamaali roiskunut ja tsaarin aikainen arkkitehtuuri kunniassa massiivisen äijistelytalon ollessa tukikohtana. Yhdysvalloilla käytännönläheisempi lähestymistapa suunnitteluun Irakin uutiskuvista tuttuine betonihidasteineen, mitkä estävät berliiniläisiä muslimeja ajamasta pommiautojansa täydellä vauhdilla lähetystön portille. Piikkilankaa ja pyssyjä. Enemmänkin haluaisivat. Rakenteilla olevan uuden lähetystön ensimmäistä suunnitelmaa ei kaupunki hyväksynyt 30 metrisen turva-alueen aidan ollessa sijoitettuna suunnitelmissa keskelle Brandenburgin porttia. Iso-Britannialla tavallinen moderni toimistotalo tuplaportein. Kaikilla yhtälainen paikallinen poliisipäivystys yöllä. Romanian puuovi ja hälytysnappi eivät hakeneet itselleen huomiota.

Ilmainen opastettu kävelykierros Berliinissä oli hyvä. Parempi oli vahingossa eilen ilmaiseksi syömäni illallisbuffet. Rahat olivat taskussa mutta jonon toisesta päästä tulin tarjottimen kanssa ulos rahat yhä taskussa. Tuhteja nuo buffetit varsinkin ammattilaisille. Aamiaisella sai ruisleipää. Hyvää. Punaviiniä ja leipää puistossa illalliseksi museovierailujen jälkeen.

Saksa ei suju tippaakaan. Lukeminen joten kuten. Sitä taidan alkaa opiskella.

Jo melkein kotona ja lähemmäs vain mennään. Huomenna yöjunalla Amsterdamiin. Hyvä matka. Hyvä vuosi. Vaivan arvoista.

Ei kommentteja: